گرده ی گل جمع آوری شده بوسیله ی زنبور عسل که با ترشحات غدد زنبور و شهد گل به شکل دانه های کوچک با رنگ های روشن به یکدیگر چسبیده شده است بارگرده یا دانه ی گرده نامیده می شود. گرده ای که توسط گیاهان بازدانه(مانند کاج، سنوبر، کاج نقره ای و …) تولید می شود برای زنبورها مفید نیست چون گرده ی گل این نوع گیاهان نسبت به گیاهان گلدار (نهان دانه) مقدار مواد مغذی کمتری دارد. در طول تکامل گیاهان گلدار و حشرات، دانه گرده ی گیاهان نهان دانه به نوعی ماده ی غذایی جذاب برای حشرات تبدیل گردید بطوری که دانه گرده را از گلی به گل دیگر انتقال می دهند.
در خانواده زنبوران، زنبورهای پرستار نیاز به گرده برای تغذیه دارند. آنها غذای زیادی می خورند. از غذاهای حاوی پروتئین و پربی، ژله رویال تولید می کنند که غذای ملکه و لاروهای زنبوران کارگر طی سه روز اول زندگی است. در روز دوم گرده ی گل به جیره نوزادان افزوده می گردد. پس از آن نسبت گرده افزایش می یابد. حدودا یک کیلو گرده گل که توسط اجتماع زنبورداران جمع آوری می شود برای تغذیه همین وزن زنبور به کار می آید. زنبورهای کندو که گرده ها را مصرف می کنند به مقادیر زیادی پروتئین، ویتامین و نیتروژن نیاز دارند. بیشتر زنبورهای جوان برای فعالیت غدد موم ساز، زنبورهای نر برای بلوغ طبیعی و فعالیت های خود به گرده گل نیاز دارند.
گرده گل عبارتست از دانه های رنگین به قطر ۱ تا ۳ میلی متر. یک دانه ی گرده ی گل ممکن است ۷ تا ۱۰ میلی گرم وزن داشته باشد. رنگ دانه ی گرده مربوط به گیاهی می شود که گرده از آن جمع آوری شده و شامل زرد روشن، نارنجی، قهوه ای تیره، آبی روشن، بنفش، سیاه و سفید است. طعم آن ممکن است از شیرین تا تلخ متغیر باشد. بو و عطر عسل حکایت از منبع گیاهی و طبیعی آن دارد. رطوبت گرده ی تازه جمع آوری شده حدود ۲۰ درصد است. گرده ی گل تازه معمولا حاوی میزان زیادی قند و آب است و باید در اتاق یا در بیرون در سایه، خشک شود تا از ورود مخمرها و قارچ های ریشه دار به آن جلوگیری گردد.
ترکیب شیمیایی گرده گل متفاوت است و تا حدود زیادی به گیاهانی بستگی دارد که زنبور بر آنها می نشیند. پروتئین ها ، اسید آمینه های آزاد، کربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین ها میکرو و ماکرو المنت ها، اسید های آلی، رنگ های گیاهی، رنگ دانه ها و مواد معطر مجموعا از گرده ی گل نوعی ترکیب کامل از نظر بیولوژیک می سازد. ترکیب شیمیائی گرده ی گل که در بالا آمده است در نتیجه ی تحقیق بر روی نمونه های گرده گل جمع آوری شده از سرتاسر دنیاست. بنابراین گرده ی گل پاره ای از گونه های گیاهی شامل تمام ترکیبات پیش گفته نیست. گیاهان مختلف در گرده خود مواد غذایی خاص که در فرآیند جذب گرده افشانها مفید هستند ذخیره می کنند.
در مقالات بعدی مجله اناربارشاپ از خواص اعجاب آور آن بیشتر خواهیم نوشت.