عسل به وسیله زنبور عسل از شهد گل ها و افزودن موادی از خود آنها تولید می گردد. عسل طبیعی حاوی کل طیف ویتامین ها و ریز مغذی هاست. عسل شامل اسیدهای آمینه ی لازم برای ساختن یاخته ها و بافت های بدن در حال رشد است. باید دانست که عسل حاوی مقادیر مشابه کانی های پلاسمای خون است. ارزشمندترین انواع عسل، نمونه های بدست آمده از چندین نوع گل است که از مناطقی که چندین نوع گل در آنها می روید تهیه شده است. در عسل های تیره رنگ نسبت به نمونه های روشن تر، مقدار آهن مس و منیزیم بیشتری یافت می شود. مصرف منظم عسل به وسیله کودک به رشد توده ی بدن او کمک می کند، میزان گاماگلوبولین را می افزاید، گوارش را بهبود می بخشد و بر روی میکرو فلور روده تاثیر مطلوب دارد. عسل باعث تحریک هضم پروتئین ها و چربی ها و تحریک کلی دستگاه گوارش می شود. بنابراین از مشکلات روده جلوگیری می نماید. جهت اهداف درمانی، برای کودکان دچار اختلالات هضم، عفونت های هضم، عفونت های ریوی، یبوست یا بی اشتهایی تجویز می گردد.
ثابت شده است که تحت تاثیر عسل، منیزیم و کلسیم خیلی بهتر جذب می گردد. این ماده یکی از منابع آهن قابل هضم است. همچنین با آمیختن عسل با گرده گل می توان ویژگی های ضد کم خونی آن را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش داد.
عسل شرایط فیزیولوژیک حفره ی دهانی را تنظیم می کند. این ماده به تمایز و نمو بافت های استخوانی و دندانی کمک می نماید. قندهای عسل تحت تاثیر میکروفلور دهانی به اسید لاکتیک تجزیه نمی شوند. ماده ای که باعث از بین رفتن کلسیم و تخریب دندان ها می گردد و با ویژگی های ضد باکتریایی که دارد به گند زدایی و بهداشت حفره ی دهانی یاری می رساند. ثابت شده است که درمان چندین نوع بیماری دهان مانند التهاب لثه، زخم های دهانی و برفک با عسل بسیار موفقیت آمیز است. پزشکان سوئیسی شیر و عسل را برای کودکان دچار دیستروفی ها، بیماری های ریوی و اختلالات دستگاه عصبی توصیه می کنند. در اسپانیا به غذای کودک عسل افزوده می شود تا سلامتی او را حفظ نماید. این ماده به طور ویژه برای نوزادان نارس و نیز شیرخوارگان دچار کم خونی و زردی توصیه می گردد. همچنین عسل برای درمان سرماخوردگی موثر است. می توان آن را به تنهایی به شکل استنشاقی یا برای غرغره به کار برد.
بر خلاف باور عامه عسل طبیعی به هیچ وجه ایجاد آلرژی نمی کند. معمولا حساسیت به عسل نه به خاطر ترکیبات خود این ماده بلکه بر اثر مواد مصنوعی افزوده شده به آن پدید می آید. به خاطر جلوگیری از واکنش های ناخواسته، باید همواره عسلی که در آزمایشگاه تست و از تولید کنندگان قابل اعتماد خریداری شده است را مصرف نمایید.