گرده گل که توسط زنبورها جمع آوری می شود یکی از عجیب ترین آفریده های جهان هستی است. گیاهان مختلف در گرده خود مواد غذایی خاص که در فرآیند جذب گرده افشانها مفید هستند ذخیره می کنند.
دانه های گرده بلوط، خرما و شبدر غنی از پروتئین است، گرده بید سرشار از ویتامین ز است، گرده گندم سیاه غنی از ترکیبات فلاونوئید است، گرده چمن مملو از اسیدهای کلروژنیک است. کاهش میزان پروتئین گرده گل قاصد باعث غنی شدن آن از ترکیبات چربی تا میزان ۱۵ درصد و شامل کارتنوئیدهاست. جمعیتی از زنبوران به منظور زمستان گذرانی طولانی مدت، ترکیبی متعادل از پروتئین و ویتامین ها را که از گرده ی گل گیاهان مختلف ساخته شده اندوخته می سازند.
پروتئین: پروتئین گرده گل می تواند به شکل آلبومین ها، گلوبولین ها و پپتون ها باشد. گرده گل های رز و بلوط حاوی بیش از ۳۵ درصد پروتئین است. میزان پروتئین دانه گرده مشابه بعضی از فرآورده های سرشار از پروتئین مانند گوشت، شیر، تخم مرغ و از بابت ترکیب اسید آمینه هایش ۵ تا ۶ برابر گوشت گوساله است. گرده گل حاویه کلیه اسیدهای آمینه ضروری برای انسان می باشند. قسمت عمده ی(یک تا چهار درصد وزن خشک) اسید آمینه های آزاد آن شامل پرولین (۱ تا ۳ درصد)، اسیدهای آسپاراژینیک و گلوتامینیک است. میزان بقیه اسیدهای آمینه های ضروری برای بدن است.
کربوهیدرات ها: ۲۰ تا ۴۰ درصد گرده گل را کربوهیدرات تشکیل می دهد. این مواد شامل گلوکز، فروکتوز، گالاکتوز، گزیلوز، استاچیوز، آرابینوز، رافینوز، نشاسته و سلولوز است.
اسیدهای چرب: هیدروکربن ها، الکل ها، مواد ستونی، استرول ها و دیگر ترکیبات چربی ۵ تا ۷ درصد وزن دانه ی گرده را تشکیل می دهند. اسیدهای چرب آن سامل دکانوئیک، پالمتییک، اولئیک، لینولئیک، استئاریک، لوریک،… است. اسیدهای چرب غیر اشباع شامل اسیدهای لینولئیک، آرشیدونیک و … که از عوامل ضروری تغذیه هستند و بیش از ۵۰ درصد کل میزان اسیدهای چرب گرده ی گل را شامل می شوند و اسیدهایی که به عنوان ویتامین f شناخته می شوند، موادی حیاتی که بر اساس خاصیت شان موادی بسیار مهم هستند.
پروستاگلاندین ها اسیدهای چرب غیر اشباع بدلی از پیش سازهای هورمون هستند که مانند آنها در احیای کلسترول و تبدیل آن به اسید فولیک نقش دارند که بعدا از بدن دفع می گردد. اثرات مثبت و قابل توجه اسیدهای پیش گفته روی ساختمان پوست و مو، کاهش فشار خون و کاهش خطر بروز ترومبوز مورد توجه است. بتا سیتروسترول یکی از کربوهیدرات های دانه ی گرده است که جذب کلسترول را از روده کاهش می دهد.
ترکیب ویتامین های دانه ی گرده شامل اسید اسکوربیک، تیامین، ریبوفلامین، بیوتین، توکوفرول، کارتینوئیدها، اسیدهای نیکوتنیک، فولیک و پانتوتنیک است.